#### Question 1

3,104

Simple Operations Question

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 2

1,886

Simple Operations Question

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 3

42,498

Simple Operations Question

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 4

787

Simple Operations Question

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 5

a) 34,200

Add 3 zeros on. Or , move the decimal 3 places to the right as its also good to think of it this way

b) 1,940

Write the numbers out. Its far easier to look at numbers and work things out than at words

2,040 – 100

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 6

63

Its easier to work through this by doing your 7 times table. You get 56,63 and 70

The only one that is a multiple of 3 is 63

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 7

54

72/1 x 3/4

Cross cancel to give 18/1 x 3/1. It is far easier to work through these questions if you have 1 as your denominator. The objective is to ensure you cross cancel to make the equation easier to work out

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 8

28

Look at the pattern in the first 2 numbers and the relationship. So 112 to 56. So 56 is half of 112. This tells you that its possible that the number is 28. This is confirmed because when you halve this, you end up at 14 as the final number

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 9

2&3&7

Easier to think of product of 42 first which would be 3&7&2 . Thinking was to get to 21 and then double it using the “2”

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 10

3.08, 3.80. 3.808, 3.88

These are very common questions. The simplest way to do these questions is to write them down in column format with the same number of digits in each number:

3.808

3.800

3.880

3.080

Then to go 1 column at a time left to right. The second column is the first one with a difference. The last number is .0 whereas the others are .8. Therefore it is the smallest. Keep working through in this manner

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 11

a) 2

Solve what you can. So 23 x ? = 46. Then re-arrange the formula. ? = 46/23 = 2

b) 4

Remember BIDMAS. Solve 5-2 first = 3. So 3 to power of 2 is 3×3 = 9.

13 = ? + 9. Re-arrange to give 4

c) 9

2 + 6 = 8

72 ÷ ? = 8. Re-arrange to give 9

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 12

a) £31.55

£40.00

-£8.45

b) £1, 50p,5p,5p,5p,5p,5p OR 50p,50p,5p,5p,5p,5p

Work through permutations

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 13

a) 19

Remember Addington is negative so from -11 to 8 is a change of 19. Think of a number line to help with the approach

b) -13

7 degrees colder means that you get colder from -6 so you move to -13.

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 14

Firstly count the number of triangles = 14

Then students should identify that 14 is a multiple of 7. Therefore 3/7ths = 6/14

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 15

a) See below…

(6×4)-3 = 21

(33+3) / 4 = 9 (need to work backwards so therefore, reverse the signage)

(-1+3) / 4 = 0.5

b) x2 + 2

Try with the bottom line first as these are positive numbers so slightly easier to work with

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 16

a) 9874

These questions do catch some students out. Start with the highest number and work digit by digit

b) 4987

c) 985

d) 9784

If any number ends in a two digit number that you know is divisible by 4 (e.g. 24, 04, 08, etc.), then the whole number will be divisible by 4 regardless of what is before the last two digits. Alternatively, one can simply divide the number by 2, and then check the result to find if it is divisible by 2.

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 17

5.33pm

2.45pm + 2 hours = 4.45pm. Add on 28 minutes to take time to 5.13pm. Then add on the interval of 20mins

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 18

a) 250/2 = 125g (amount for 6 waffles) x 3 = 375g

Think about HCF for 12 waffles v 18 waffles. The HCF for 12 & 18 is 6. Therefore, the best approach is to take 250/2 (to give 6 waffles). Then x that result by 3

b) 2eggs = 12 waffles. Therefore 1egg=6 waffles. 5 will therefore = 30 waffles

Again think about HCF of 2 & 5 which is 1. Therefore, the best way is to work out how many waffles you get for 1 egg and proceed from there

c) 75g

1oz = 25g. So 13oz = 13 * 25 = 325g

325 – 250 = 75g more

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 19

a) 6 bales

3/4 of a bale ever day. Therefore 3/4 x 8 /1 = 24/4 = 6 whole bales

Fraction multiplication taking 8 as 8/1

b) To eat 27 bales, it takes 36 days

For 6 bales = 8 days. Therefore, you can look at it as ratios if it makes it easier 3:4. So if 27 = the “3” in the ratio, then each part is worth 9. The number of days is the “4” so in this case, its 9×4 = 36

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 20

a) 9,180

The approach is to take 17 x 2. Given that you already have 17 x 538, its just another 17 x 2 that needs to be added onto the answer. So add 34 to 9146

b) 14,526

The change is from 17 to 27. So just take the difference of 10 and multiply by 538. This is 5380. Add this to the original answer

c) 269

Re-arrange the formula. 9146/17 = 538. So 9146/34 is half of the prior answer

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 21

4 lines of symmetry

270ml ## Difficulty Rating

3/10

#### Question 22

a) 12cm²

Each shaded box is 1cm x 1cm.

b) 18cm

Ensure you label each side to confirm all sides are included in the calculation

c) 6×2 rectangle drawn ## Difficulty Rating

2/10

#### Question 23

i) 14C

ii) 9C

On Friday

iii) 7C

18C-11C

B)

i) 8C difference on Thursday

ii) 56/7 = 8C

Total of all temperatures/ number of recorded temperatures

Range is difference between highest and lowest numbers

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 24

The trick here is to start with what goes opposite 4 and in which box? This is because you need to get either 6,7 or 8. It can only be the number 2 given that 3 is next to 4 rather than opposite 4. So 4 pairs opposite with 2. Then continue from there ## Difficulty Rating

5/10

#### Question 25

a) (2,6)

b) See below c) i) (8,2)

A quarter of the distance from C to A would be from (8,0) to (8,8). Therefore, the difference in spaces is 8 on the vertical axis from C to A. 1/4 of this is 2 so the revised co-ordinates would be (8,2).

c)ii) (5,7)

A is (8,8) and B is (2,6). The difference between the coordinates is (-6,-2). Therefore, you move half of this from the point A which means you move by (-3,-1) from point A. This would give revised co-ordinates of (5,7) for the Silver. You apply addition and subtraction techniques in Coordinates

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 26

a) D

Even chance of 4

b) F

1 in 6 chance of rolling a 5 so more unlikely than likely

c) D

Prime numbers being 2, 3 & 5

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 27 ## Difficulty Rating

4/10

#### Question 28

24

Cube initially starts with 6 faces.

If a 1cm cube is cut from each corner, this creates 3 additional faces on each corner. So an additional 18 faces

The key here is imagine. And this requires imagination as to how the shape will change

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 29

a) 15 laps

Convert the 6km to m which gives 6000m. 400 into 6000

Remove like for like zeros to make it easier to work through. So it becomes 4 into 60. This gives 15 laps

b) 13.8km

Always step by step on what you know:

• Marathon 13.4km
• Running Track 3 laps @ 400m = 1.2km
• Total of the above is 14.6km
• This leaves 42.2-14.6 as the town run. Which is 27.6km
• Half of this town run (as its 2 laps) would give 13.8km per town run lap

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 30

a) See below b) See below c) 21

Goes up in 4s

d) 40

Add 16 lines on as the next pattern will have 4 lines per side

e) 10

Pattern 6 has 21. Difference to 37 is 16. Given it goes up in 4s, thats 4 additional patterns. So pattern 10

f) Emily is not correct because every pattern is an odd number of circles. 100 is an even number so Emily cannot be correct

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 31

a) b) c) See below ## Difficulty Rating

4/10

#### Question 32

a) Approx 8cm. (Range 6 – 8cm is acceptable as it depends on the size of the online image or print out)

b) 35

8s into 280 . Use bus stop

c) £32.50

Firstly calculate number of weeks for 2 Years. This is 52 * 2 = 104

Next , number of “8 week batches” in 104 weeks. = 13

So cost is £2.50 x 13

d) 3,500

4 squeaks per minute. Therefore, 240 per hour

For 14 hours, its 240 * 14 = 3,360. Nearest 500 = 3,500

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 33

a)

i) 174

ii) 87

b) Sum of the white squares either side of the grey square equals the grey square total

c) See below

Hoop number is defined in this pattern as the opposite grey squares adding up to 87

Complete the hoop for 61 which would give 72. Then complete the sum of 72 which is the 2 white squares

Work your way around the grid ## Difficulty Rating

4/10

#### Question 34

a) 18p

1a+2o+3p = £2.10

o + p =64p

3o + 3p = £1.92

Use simultaneous equations

1a+2o+3p = £2.10

less 3o + 3p = £1.92

Difference is therefore 18p

b) 12

(4 x cars) + 2 x (27 – cars)  = 78

4c + 54 – 2c = 78

2c + 54 = 78

2c = 24

c = 12

## Difficulty Rating

7/10

#### Question 35

This is a slightly tricky question and probably the best way to do it, is to think about which digits upside down, give the same number. So a 180 degree turn

These digits are 0,1,2,5 and 8. The others do not. So then consider the times when these digits are in a 24 hour clock whereby the time would read the same upside down. The obvious one is 00:00 and to continue from there.

The others are 01:10 ; 02:20; 05:50; 11:11; 12:21; 15:51; 21:12; 22:22; 10:01; 20:02

5/10