#### Question 1

14,002

10,034 + 3,968. Write in Column format to ensure you align digits correctly

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 2

6,646

Remember to borrow as you cannot do 4 minus 8 in the units column so you have to borrow from the tens and so on.

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 3

578

Simple multiplication question

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 4

318

Use bus stop method

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 5

12 & 3

Think of factors of 36 in order to solve

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 6

90

Work out as 2/7 * 315/1

Simplify this to 2/1 * 45/1

Far easier to then calculate

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 7

3.025    3 1/4    3.34    3 3/4

Try and convert all numbers to the same metric if possible. So in this case, lets convert all the numbers to decimals.

3.25   3.34   3.75   3.025

It becomes far easier to rank smallest to largest then

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 8

290cm

Remember the question is asking for the difference in cm. So :

3.2m = 320cm. Less 30cm = 290cm

Usually easier to convert everything to cm as the question is asking for this denomination

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 9

20

Calculate the Right hand side first which gives 12. Then re arrange. Take “-8” over to the right hand side from left so it becomes a positive. So 12 + 8 = 20.

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 10

11, 12.5

With sequences, its vital to look at the change number on number. So 5 up to 6.5 is +1.5. Then 6.5 to 8 is +1.5 etc

The pattern becomes clear. So 9.5 +1.5 = 11. 11+1.5 = 12.5

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 11 5/10

a) 7538

b) 13785

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 13

a) 750g

With these types of questions, ALWAYS think of HCF. So for 12 cookies, you need ingredients per above. For 30 you need…..

Well you take the HCF of 12 & 30 which is 6.

Step 1: Calculate what you need for 6 cookies first. 12 cookies requires 300g so 6 requires 150g plain chocolate.

Step 2: 30 is a multiple of 6. So take what you had for 6 cookies and * by 5. To give you chocolate for 30 cookies. So 150g * 5 = 750g

b) £2.70

26p x 30 = £7.80. Less £5.10 cost = £2.70 profit

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 14

£18

50 calls @ 17p per call = £8.50. Plus £9.50 for the fixed charge

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 15

E 11yrs 4months

M is younger so she will be 7 years 6months

If unsure, count forward in years and months from your answer to be sure

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 16

5,575

Work backwards and reverse the signage to get to the starting point

5745 +67 – 237

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 17

a) 45minutes

Ensure you look at the depart Ludlow row. This means the train departs at 0845 and arrives at Shrewsbury at 0930. This is 45minutes

b) See below ## Difficulty Rating

5/10

#### Question 18

12

If 3/5 were eaten and this represents 18, then each 1/5 is equal to 6. (18/3). Therefore, there were 30 sweets to start with and 12 remain uneaten

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 19

36 coins

For every 2p there is a 5p. Therefore, a 1:1 ratio. Together, its 7p. So its 126/7 = 18 “sets of” 2p and 5p pieces

In total therefore, 18 * 2 = 36 coins

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 20

Change from £5 = £5-£1.39 = £3.61

55p + 84p = £1.39

500g of Sugar. £1.10 per kg. Therefore 500/1000 = 1/2 so 1/2 * £1.10 = 55p

750g of flour. £1.12 per kg. Therefore 750/1000 * 112/1. Think of HCF though. The HCF of 750 *& 1000 is 250. Therefore, given you know what 1000g (1kg) costs, you can work out 250g.

This would be £1.12/4 = 28p per 250g

So 750g of flour = 28p * 3 = 84p

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 21

a) 4/11

5G, 2Y, 4P

b) 5/9

If 2Y is removed, it leaves 5G+4P.

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 22

E & A have one line of symmetry ## Difficulty Rating

5/10

#### Question 23 ## Difficulty Rating

6/10

#### Question 24

20

If we draw a grid of 3×4, you would have 12 small squares (each grid space) of size 1×1.

Then we could produce 6 medium squares of size 2×2 (we could produce 4, 2×2 squares from each corner and then 2, 2×2 squares using the centre two squares and the 2 centre squares on the 4 length edge).

Finally, we could produce 2 large squares of 3×3 by starting at each corner.

## Difficulty Rating

8/10

#### Question 25

a) 15/23

1. Consider total area of shape = 23 squares
2. Shaded area is equal on all 3 sides. Each side has 5 shaded squares
3. Total shaded area = 15/23

b) See below

1. 16 triangles in total c) i) Shape A DOES NOT have a greater fraction shaded than Shape B

1. Shape A – 10 squares altogether. 2/10 shaded = 1/5th shaded
2. Shape B – 16 squares altogether. 4/16 shaded = 1/4 shaded

c) ii) Shape B DOES have a greater fraction shaded than Shape A. (Inverse of the statement for i). So this is the right statement

c) iii) This  is NOT CORRECT

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 26

a) 30º

1. Yellow + Purple is a right angle so is 90º
2. Therefore, Yellow is 30º

b) 25%

1. 100% for the pie chart. Therefore, Red occupies 1/4 of this.
2. 100/1 * 1/4

c) 90

1. 180/360 * 180/1
2. This is 180 degrees/360 degrees * 180. The equation above can be simplified and you should always do this
3. 1/1 * 90/1

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 27 ## Difficulty Rating

6/10

#### Question 28

1. Area of the shape is 18 full squares + 7 other squares from partially filled squares
2. Total area = 25 squares ## Difficulty Rating

6/10

#### Question 29

20cm

1. Very Standard style question where you are given the area and have to work out the perimeter.
2. x * 4 = 24cm² would give the area. So re-arrange this. Where x = Length. 4 is Width
3. 24/4 = x
4. x = 6
5. So if x = 6, the solution is [(2 * 6) + (2 * 4) ]

6/10

a) 2

b) 1

c) 13

1+3+4+2+1+2

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 31

C

1. Non Verbal Reasoning question so follow just one part of the pattern at a time
2. The dots are moving clockwise. So 1 opposite 2 becomes 3 in the next segment. Then it becomes 2 opposite 1. So the next logical pattern is 3 in the first quartile segment. Answer is B or C
3. Next look at the ++. These go anticlockwise 90º at a time. Next logical box is 2nd quartile

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 32

B & D

Imagine you have to draw a shape on a piece of paper, which can be cut out and folded into a cube. On the paper you will draw the six squares that will fold up to make the six sides of the cube. Can you imagine the shape you would draw on the paper to make the cube?

It is not easy to do, as this imaginary exercise requires two important mathematical skills – mental visualisation (being able to ‘see’ with your mind’s eye a two-dimensional [2D] or three-dimensional [3D] mathematical image) and mental transformation (being able to ‘manipulate’ or change that image in some way)

## Difficulty Rating

8/10

#### Question 33

a) 2.6cm

1. Diameter being from one side to the other of the coin. So diameter will be the same all the way round the coin
2. On the left hand side, the marker is at 1.7cm. On right hand side it is at 4.3cm. Therefore, difference is 2.6cm

b) 21:24

Remember 24 hour clock is 13:00 when it is 1.00pm on a 12 hour clock

c) 52kg

Each marker is 1kg on the kg scale

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 34

5 cubes

1. Tall Cube. Number of cubes is W * L * H. This equals 2 * 2 * 8. = 32
2. Small Cube. Number of cubes is W * L * H. This equals 3 * 3 * 3 = 27

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 35

C

1. This is similar to a prior question in this paper where we talked about visualisation and nets.
2. The image is on the top left and if you unfold it and open it up, there will be a box on each edge. So its B or C
3. There will be a triangle on each page so it has to be C

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 36

a) 7 squares

1. There are 2 patterns at play here. Firstly, the shapes alternate. So circle, x, square, plus sign etc. So the next shape will be a square
2. Second pattern is that the number of each shape increases by 1. So 1 circle, 2 x, 3 squares etc. So the next one will have 7 squares

b)  + sign

1. This is because after adding the squares above per a), this takes you to 28 shapes. The next shape will be 8 + symbols. So number 30 will be a + sign

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 37

a) 12

b) 13

1. Meera always tells the truth. Given this, David is 12. Since he said he was 13 and he never tells the truth.
2. Meera is 11 since David is older than Meera
3. Anne has to therefore be 13

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 38

a) See below b) 21

1. Its important to recognise the relationship.
2. So with 9 Dark Squares, there would be (2*d) + 3. This is the pattern there for 1 to 5
3. So for 9 it will be (2 * 9) + 3 = 21

c) 10

1. You have to work backwards given W=(2*d) + 3
2. Given w=23, 23 = (2d) + 3. Rearrange to 23-3 = 2d
3. 20=2d. So d must equal 10

d) 31

1. If a pattern has 45 squares in total so again the trick is to recognise the pattern that derives the total
2. First calculate dark. So Dark = (Total/3 – 1 ). = 45/3 -1 = 14
3. Given this, white must equal (2*d) + 3 = 31

## Difficulty Rating

9/10

#### Question 39

a) 30º

1. Acute means an angle < 90º. So this is when the hour handle is at 12 and minute handle at 1.
2. 12 numbers on a regular clock so each one is 30º. (360/12)
3. Therefore, at 1 O’Clock, its 30º

b) 15º

1. At 6.30pm, the hour handle is exactly in the middle between 6 & 7. The Minute handle is at exactly 6.
2. A move from 6 to 7 would be 30º
3. So half of this is 15

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 40

6

Xp + Yp = 38. Where X = 4 page letter and Y = 3 page letter

1. Some points to remember. The 3 page letter number of penpals should be an even number of penpals. This is because a 4 page letter * any number of penpals will always given an even number. Therefore, the 3 page letter can only be * 2, * 4, * 6 or * 8.
2. The answer is * 6 (So 6 * 3 = 18) + (5 * 4 = 20) = 38

## Difficulty Rating

7/10

#### Question 41

a) 50

1. Substitute into the “rules” per the example. So this would give (10 x 10) / (1 + 1) = 100/ 2 =50

b) 5

1. First solve (3☺4) = (4×4) / (3+1) = 16/4 = 4
2. Then (4☺5) = (5×5)/ (4+1) = 25/5 = 5

c) 7

1. Have to solve with algebra. 6 ☺ y = (y x y ) / (6 + 1) = y² / 7
2. So y² / 7 = 7. Therefore, rearranging,
3. y² = 7 x 7 . So  y² = 49
4. Therefore , y =7

## Difficulty Rating

10/10

#### Question 42

a) 2

b) 5

c) 11

1. With this question, you have to work backwards by each statement
2. “He eats one more and gives the last one to Sean”. So before he did this, he had 2
3. “He then eats another and then shares the rest out equally between himself and Detti”. So  if he shared equally per sentence 2, then he had 4 before he ate one to start with. So this gives 5
4. “He eats one and then shares the rest out equally between himself and Emily”. He had 10 before he ate one at the start of sentence 4. So he had 11

## Difficulty Rating

8/10

#### Question 43

a) B E C

b) A E C & C A D

c) 14 different ways

7/10