#### Question 1

121

Standard Operations Question

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 2

49

Standard Operations Question. Ensure to “borrow 1” from the 8 as you can’t do 2-3 in the Units Column

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 3

85

Standard Operations Question

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 4

36

Use Bus Stop method as the easiest approach

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 5

24

This is still difficulty 1. Its just subtraction in words

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 6

7 x 48 = 336

Standard Multiplication question…in words

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 7

£11

Standard Division question. Use Bus stop method

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 8

300

Still Standard Operations but slightly harder as its 4 numbers

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 9

53,018

The trick with numbers and being able to “easily read them” is to mark a comma every 3 digits….STARTING FROM THE RIGHT HAND SIDE of the number and working RIGHT to LEFT

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 10

£1.20

Can be done a few ways. Easiest way is to think of HCF of 750g and 1kg. This is 250g. Then to work out 250g cost and from there, x by 4

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 11

5/12

So this is a relatively common question for some schools. Find the LCM of the denominators 3 & 2. This is 6.

Therefore, x 1/3 by 2 and 1/2 by 3 which gives 2/6 and 3/6. If this doesn’t give a fraction in between the 2 fractions, then x2 for each fraction

This gives 4/12 an 6/12

This “forces” out a middle fraction of 5/12.

Note: You have to have the same denominator in order to solve this question

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 12

34

With word questions like this, just start off with one sentence at a time:

1. 2/5 get off at stop 1 = 35/5 *2 = 14 passengers get off. So this leaves 21. 7 get on so this gives 28
2. 28 remaining and 1/4 get off. So this is 7. Leaving 21. 13 get on so this gives 34

Many students do get confused because of the number of words and phases to this journey. However, just methodically do one sentence at a time

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 13

19

Simplest approach is to convert this to an algebra format question

So, since the number is doubled, let this equal 2x

41-2x=3

Then rearrange as per normal

-2x=3-41

2x=38

x=19

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 14

47.6

0.392

Standard Operations questions but just moving the decimals. Number of zeros in first qtn is 1, move 1 place to right. Number of zeros in second question being 2, move 2 places to left.

Multiply, move decimal to right. Divide, move decimal to left

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 15

£0

Step 1: 10% of £20 = £2

Step 2: 20% of £10 = £2

If not sure on % of an amount, use the following approach. Remember, “of” in maths means multiply

So 10/100 x 20/1. Remember to cross cancel to make the fraction easier to calculate

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 16

i) 10cm

ii) 2 inches

iii) 295cm

i) Calculate number of cm per inch. So 30cm/12.5inches = 2.5cm per inch.

4 x 2.5 = 10cm

ii) Work backwards now that you know its 2.5cm per inch

5cm/2.5cm per inch = 2 inches

iii) cm in 9ft 10 inches

9ft = 30cm (per foot) * 9 = 270cm

10 inches = 2.5 x 10 = 25cm

Total 295cm

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 17

Direction you need to turn: Anticlockwise

Angle of turn required: 60 degrees

Like prior word based questions, just break it down 1 sentence at a time:

Start at zero degrees (or think of it as 12 o’clock). 40 degrees clockwise will be to the right

70 degrees anticlockwise will take you a net 30 degrees to the left of zero

90 degrees clockwise turn from there will take you to a net 60 degrees right. So 60 degrees clockwise

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 18

5 large

13 small

Total 18 crates needed.

Question requires breaking down the words and going statement by statement

L = 12 cartons

S = 4 cartons

(5 x 12) + (20 x 4) = 140 capacity

To store 110, you would use all the large crates first:

1. 5 large used = 60 cartons. So 110-60 = 50 left to find crates for
2. 50/4 = 12.5. So you need 13 crates of which the 13th will have 2 cartons in there. The other 12 will be full with 4 each. So 48

5/10

78

13 x 6.

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 20

always

never

always

sometimes

The above rules are worth remembering. They help when you are checking answers. For example, if you multiply 2 odd numbers in a calculation and get an odd number as your answer, you know something is wrong. So worth remembering these

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 21

12

The best way to solve this question is with the use of Algebra. In fact many maths questions where they have someone or something being “X” times more or less than the other, Algebra comes in handy. So lets solve….

2Harsha=1Ravi

2Ravi=1Harpreet

If 42 sweets altogether, then lets work out the total number of “shares” of sweets:

4Harsha+2Ravi+1Harpreet

In the above, you start with Harpreet as being 1 share (or x if you like) and then work through to Harsha

The objective is to get to the number of “shares” to see how many portion you divide the sweets between. Its 7 times

So 42/7 means each share of sweets is worth 6.

Ravi gets 2 shares so he gets 12

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 22

seven

fifteen

A very basic question provided students read the question. Note “words” in bold. All words in bold should be taken note of in any question

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 23

i) 10am 31st January

ii) 1pm 1st February

Like prior questions, work through this question one step at a time.

i) If its 11pm in the UK on 30th January and Australia is 11 hours ahead, then one way is to add 12 hours to 11pm and take 1 hour away. So the time in Australia will be 10am. Its then the following day there so its 31st January

For number of days in the month, remember the knuckle test.!

ii) Its easier to break this down into 2 phases. Start with the time in Australia when Matilda leaves the UK:

She leaves at 10am 31st January.

Then add on the flight time of 27 hours which will be 1 day + 3 hours

So in total it will take you to 1pm on 1st February

Try and do one element at a time. Students who try and add 27 hours straight onto 10am make mistakes. So breaking it down into 1 day and then separately 3 hours, makes it easier

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 24

i) 1 burger   £0.99

1 chips         £1.20

1 coffee       £0.65

Total            £2.84

Do your workings neatly by aligning the columns for each digit

ii) Change     £5.00

– £2.84

=  £2.16

4 coins therefore being £2 coin, 10p, 5p, 1p

iii) 3 Sausages   £1.35      (£0.45 x 3)

Meat Pie       £2.20

Drink can     £0.35

Total             £3.90

iv) £50  – £44.40 = £5.60 spent

2 Meat Pies       £4.40      (£2.20 x 2). Leaving £1.20 to spend

1 Coffee              £0.65

1 Tea                   £0.55

Total                   £5.60

The above is by some trial and error. It is worth adding in the larger ticket items first. ie the Meat Pies. Then understanding where that leaves you. The answer should then be clear as being 1 coffee and 1 tea

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 25 These types of questions are good practice for Non Verbal Reasoning and particularly cube related shape questions which are common.

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 26

i) 0800

The best way to read tables is always to read them horizontally and vertically. Use a ruler if needed to ensure no misalignment in reading

ii) 36minutes

Read across from 0727 Radlett until you align and then move down to the City in the same column

iii) 12minutes

Firstly evaluate St Albans to West Hampstead 0722 which arrives West Hampstead 0745. 23 Minutes

Secondly, similar for 0658. Arrives West Hampstead 0710. 12 Minutes

Work out difference

iv) 0728

Work backwards. Look at last train to get to the city before 0800 which is the 0755. Then work vertically up to see time it leaves St Albans

v) 01719

Work backwards again on this:

0855 train she needs to catch. Less 30 minutes check in means 0825. Less 10 minutes platform change means 0815. So the train arriving before 0815 at St Panceas is the 0812 train. She therefore needs to get the 0744 from St Albans

Less the 25 minute walk means that she should leave home at 0719

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 27

Completed blanks in the following order

81-25=56

14×4=56

They are the same. (NOTE: This is a nice trick to remember). Follow the example guideline.

(552+448)x(552-448) = 1000 x 104 = 104,000

(8.5+7.5)x(8.5-7.5) = 16 x 1 = 16

(19/37+18/37)x(19/37-18/37) = 37/37 x 1/37 = 1/37

(25001+24999)x(25001-24999) = 50,000 x 2 = 100,000

NOTE: The above is a great approach to remember for future questions.

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 28

i) 10 miles

ii) S to B to F to E to D to T

The thing to note here is that the map is not drawn to scale so extra attention has to be paid to the miles between different points

iii) 40 minutes

Time = Distance/ Speed. So substituting into the formula, Time = 10/15 which = 2/3 of 1 Hour (10/15 x 60). So thats 40 minutes

iv) 8 minutes

The revised route is S-B-C-T. So an extra 2 miles

This means 12/15 of 1 hour so 12/15 x 60 = 48 minutes

Difference being 8 minutes

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 29

a) 28.7 (per formula)

b) Overweight

c) 28.4 (per formula)

d) 132.3kg (per formula)

e) 8.6kg ( 61.6 – 53) ## Difficulty Rating

10/10

#### Question 30

a) 16

b) 24

(However many people there are, permutations are each number x each number. So for example if there are 3 people, possible permuations are 1x2x3 =6. For 4 people, its 1x2x3x4) 10/10