1002

1/10

232

1/10

3702

1/10

55

1/10

3/10

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 7

5/8

1. 4 1/2 less 3 7/8
2. Convert denominators to the same. So convert 4 1/2 to 8ths
3. 4 4/8 less 3 7/8 = 5/8ths

4/10

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 9

a) 30°

Swimming & Golf together are 90°

Therefore, Golf is 90 – 60 =30

b) 1/8

Rugby = 45/360 = 9/72 = 1/8

c) 90

1. Football = 180° – 45° = 135°
2. 135/360 * 240/1

d) 220

1. 1320 * 60/360

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 10

a) 0.24

12/50ths = 24/100 = 0.24

b) 12.5%

1/8th = 12.5%.

The way to get to this is “reverse bus stop”. So take the 8 as outside the bus stop and 1 inside. See below….

So 8 into 1 but then add on zeros so you can get to at least 2 digit answer or there is no remainder.

Then take the 125 and move the decimal 3 places to the left to give 0.125. (3 places because you added in 3 zeros)

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 11

a) 7 hours 45 minutes

1. With time questions, always work on going to the next key mark. So see below for the illustration:
2. 22:45 – 23:00 = 15minutes
3. 23:00 – 06:00 = 7 hours
4. 06:00 – 06:30 = 30 minutes
5. Then add together = 7  hours 45 minutes

b) 17:20

1. London to Hong Kong = 22:45 + 11 hours 35 mins
2. Time would be 10:20
3. But Hong Kong is 7 hours ahead. So time would be 17:20

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 12

a) £3.10

1. 8 x 35p = £2.80
2. If she had 30p left, her total that she had in the first place would be £2.80 + 30p = £3.10

b) 45p

1. 5 lollipops @ 35p each = £1.75
2. £3.10 less £1.75 = £1.35
3. £1.35/3 = 45p

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 13

18 days

1. 12 cut knees per day for 30 days = 360 cut knees over this timeframe
2. To treat 20 boys, (assuming its only 1 knee that is cut per child), then this would be 360/20 = 18 days

5/10

6/10

## Difficulty Rating

7/10

#### Question 16

a) 8

1. 30 socks – 10 white; 20 non-whites. Of the 20, 2/5th are blue
2. So 20 * 2/5 = 8

b) 6 pairs

1. Of the non-whites, 8 are blue so this leaves 12
2. With 12 left, it could make 6 pairs

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 17

a) 8 minutes

Mode is most common number.

b) 6 minutes

Range is highest less lowest. 10 – 4

c) 7 minutes

Mean is Average. So add up all the times and divide by number of times

35/5 = 7 minutes

d) 1 minute

If mean is 6 and there are 6 days on record, then the total number of minutes late is 6 * 6. Remember , mean= total/number of instances. So 6=total/number of instances

So 36 – 35 = 1 minute

e) Bus was not late on the other days as the mean is 4 and number of days is 9. So 36 minutes late in total which is the same as the end of day 6

6/10

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 19

a) 9 members in each team

1-9

b) 21 teams

In every 100, there are 10 teams

So in 200, there are 20 teams

Plus 1 additional team 201-209. So 21 teams

c) 189 riders

In every 10 numbers, there are 9 riders. So in every 100, there are 90 riders.

So for 200, there are 180. Add on 9 riders for 201-209

Total 189

d) 18

To cover off the numbers 101 through to 109 and numbers 201 through to 209

e) 7/9ths

Total number of riders = 189

Total who finished = (189-42) = 147

So 147/189 = 21/27 = 7/9 (Using 7 has the highest common factor to simplify 147/189)

8/10

9/10