#### Question 1

2367 (Smallest possible number)

6542 (Largest possible number)

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 2

a) 5

b) 26

c) 112

Apply the rules of BIDMAS. Brackets, Indices, Division, Multiplication, Addition, Subtraction

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 3

£6.42

1. If 9 pairs cost £19.26, work out the cost of 1 pair first via division
2. This would be £2.14
3. Cost of 3 pairs would be £6.42
4. Or you look at 9 pairs and 3 pairs. HCF is 3. Just divide the £19.26 by 3

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 4

321

279

20

1. It is one extra “21” So 321
2. It is one less “21”. So 279
3. It is 20

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 5

0.029; 0.23; 0.25; 0.66; 0.667

1. Convert to the same metric if required. This makes the exercise easier
2. So, can convert all of these to decimals
3. 0.23, 0.667, 0.029, 0.66, 0.25

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 6

3/12; 2/8; 1/4

1. Best way to compare fractions is to convert to the Lowest Common Denominator
2. But this is tricky with tight timelines
3. Therefore look for a common denominator where possible
4. 3/12; 2/8 & 1/4

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 7

33

1. Use division so you get 6240/192 = 32.5
2. So we need 33 trips

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 8

10C

Difference between hottest and coldest = +4 – – 6 = 10C

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 9 Row 1 increases by 5,9,13,17,21

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 10

7

1. Work backwards.
2. 16 + 5 = 21
3. 21/3 = 7

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 11

3

1. Convert to 10ths and then back again
2. So that would be 6/10 + 3/10
3. This would convert back to 3/5 + 3/10

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 12

a) 52

5 x  10 + 2

b) 127

5 x 25 + 2

c) 67

Work backwards. 337 – 2 = 335

335/5 = 67

d) Van = 2.5 metres; Car = 1.8 metres

Additional 5 metres = 2 vans

Van = 2.5m

If a van is 2.5metres, then using the first jump of 14 metres, we take 2 vans off this which is 5 metres leaving 9 metres.

Per car, this will be 9 metres/ 5 cars = 1.8m

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 13

8m

1. Area is LxW
2. So working backwards, 72=9xW
3. Rearrange. W=8

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 14

5.75kg

1. Total weight is best done by converting into common metric. So lets say kg 5.25kg

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 15 ## Difficulty Rating

5/10

#### Question 16

9,600cm³

Volume = length x width x height

Volume = 3.2 x 1.5 x 2

Volume = 6.4 x 1.5

Volume = 9.6 (this is in metres. Convert to centimetres)

9.6litres

1 litre = 1000cm³

## Difficulty Rating

7/10

#### Question 17

65°

1. Triangle = 180°
2. 180 – 50 – 130
3. 130/2 = 65

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 18

Approximately 40°

An acute angle

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 19 ## Difficulty Rating

4/10

#### Question 20

32 minutes

1. Convert time to minutes
2. So 75 minutes – 43 minutes

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 21 7/10

Tortoise

2o

17

32-15

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 23 ## Difficulty Rating

5/10

#### Question 24

20 students

1. Work on basis 6 students = 30°
2. Therefore, 2 students = 10°
3. So, 100° = 20 students

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 25

24

1. 32 men = 1/4
2. 3/4 women = 3 x 32 = 96
3. 25% of women bought a newspaper. So 25% or 1/4 of 96

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 26

175

1. To paint houses, 14 days per house x 14 houses = 168 days
2. Add 4 days holiday = 172
3. Add 3 days sick leave = 175

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 27

38

1. Triple 16 = 48 points. Double 20 = 40 points
2. Total so far is 88 points
3. He therefore needs 38 with this final dart

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 28

a) £120

Car Hire £45

Over 200km is 150km extra driven

Cost is £0.5 per km so total cost is 150 x £0.50 = £75 extra

Total cost is £45 + £75

b) 390km

Cost for Daryl £140. Less 200km covered for £45.

This leaves £95

Total mileage from this would be 95/0.5 = 190km

Add base 200km so total distance travelled is 390km

## Difficulty Rating

7/10

#### Question 29

100°

1. At 4:40, hour hand will be 2/3rds of the way between 4 and 5
2. Minute handle at 40
3. So each hour or number on the clock is 30°
4. From 4:40 to 5:00 the degree angle is 10°
5. From 5:00 to 8 (Which is for 40 mins), the angle is 3 x 30 – 90°
6. Add 10 degrees per note 4 and you get 100

## Difficulty Rating

8/10

#### Question 30

£15.96

Buy 2 get 3rd free so only pay for 2

£5.32

£15.96/3 to get equivalent price per bottle

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 31 