#### Question 1

D

1. 60 seconds per minute. 4 minutes = 60 x 4 – 240

2/10

A

1. 0.3 = 3/10

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 3

0.07. Put numbers in a column format to help assess if needed 3/10

D

250cm = 2.5m

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 5

D

1. Use BIDMAS. Therefore…
2. 32-8
3. 24

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 6

B

1. 180 – 25 – 107 = 48

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 7

A

36cm² as area means sides must be 6cm long each.

Therefore, total is 24cm

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 8

A

1. 10:28 to 11:00 is 32 minutes
2. 11:00 to 16:00 is 5 hours
3. 16:00 to 16:06 is 6 minutes
4. Add them together gives 5 hours 38 minutes

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 9

C

Value of digit 5 is in tenths

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 10

E

1. £1.99 x 6 = £11.94
2. Change would be £20.00 – £11.94

4/10

a) 672

b) 264

c) 1,081

d) 843

2/10

a) 1/3

b) 7/8

c) 1/3

d) 6 4/7

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 13 ## Difficulty Rating

5/10

#### Question 14

3.44, 4.34, 4.43, 34.4, 43.4, 44.3

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 15 ## Difficulty Rating

5/10

#### Question 16 ## Difficulty Rating

6/10

#### Question 17

a) 10

Mean is average. So its 17+12+8+16+2+5+10 = 70 / number of instances = 70/7

b) 15

Range is Highest – Lowest

c) 14

If mean is 10, then work backwards. Mean = Total/number of instances

This means 40 = Total/4

So total has to come to 40 and therefore, missing number is 40-5-7-12

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 18

a) 7:10

140:200 = 14:20 = 7:10

b) 30cm

If model is 9m, = 900cm. Therefore 900/30 = 30cm

c) 1:50

120cm:6000cm = 1:50

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 19

a) 127cm

Convert to cm. 214-87

b) 25 bags

290/12 = 24.2

Round up as you need to cover the “0.2” requirement. So 25 bags

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 20 6/10

72 stickers

1. 80/10 = 8
2. 45/5 = 9
3. 8 * 9 = 72

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 22

a) 3.5 hours

Time = Distance/Speed = 420/120

b) 180 miles

Distance = 180miles

120mph so after 1.5 hours, train will travel 180 miles

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 23

a) 3.7

(3.5+3.9)/2 = 7.4/2

b) 1.55

(1.3+1.8)/2 = 3.1/2

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 24

D Coordinates are (1,0)

Area = 3 square units ## Difficulty Rating

5/10

#### Question 25 ## Difficulty Rating

7/10

#### Question 26

42857

It is possible to make the following equation:

3(100000 + x) = 10x+1

(Why? Well, adding 100000 puts a 1 at the front of a five-digit number, and multiplying by 10 and adding 1 puts a 1 at the end of a number)

Solving this gives:

10x+1 = 3(100000 + x)
10x+1 = 300000 + 3x
10x = 299999 + 3x
7x = 299999
x = 299999/7 = 42857

The answer is 42857 (142857 is three times smaller than 428571)

10/10