**£450**

£12,000 full price

Discount = 12,000 * 35/100 = £4,200

So reduced price = £12,000 – £4,200 = £7,800

£7,800 less savings of £7,350 = £450

**20p**

£10 = 1000p

1000/70 = 980p so 14 full cookies. Leaving 20p change

**B**

£120 * 85/100 = £102

**a) £4**

200 x 2p = 400p

**b) £9.50**

150 x 1p + 160 x 5p

**c) See below:**

**d) No part d in question**

**e) £40.60**

£156.50 – (150x1p) – (200x2p)-(160x5p)-(120x20p)-(90x50p)-(55x£1)

£156.50 – £1.50 – £4 – £8 – £2.40 – £45 – £55 = £40.60

**a) £5.41**

**b) 0.732**

**c) 3.3125**

**a) 20p**

£2.00 – £1.20 = 80p

80p/4 = 20p

**b) 6**

£1.00 = 100pence

100/15=6.67

So 6 whole kiwi fruits

**a) i) 1/3**

3/9 = 1/3

**a) ii) 30% shaded. Unshaded therefore = 70%**

**c) 50**

10% of 500 = 50.

10/100 * 500

**d) £127.50**

85/100 * 150

Above formula to calculate 15% reduction

**a) £102**

10metres would be £10.20 * 10 = £102

**b) 2.5metres**

£10.20 * 2 = £20.40. This leaves £5.10 (£25.50 – £20.40)

£5.10 is exactly half of £10.20. So therefore total is 2.5 metres

**£29.90**

- First divide exactly by 2 as if they have 50/50. So this would be £23
- Then take 15% off Miguel and give this to Jon. So the revised share becomes 35% Miguel and 65% Jon
- So £46 * 65/100 =

**a) £3.10**

- 8 x 35p = £2.80
- If she had 30p left, her total that she had in the first place would be £2.80 + 30p = £3.10

**b) 45p**

- 5 lollipops @ 35p each = £1.75
- £3.10 less £1.75 = £1.35
- £1.35/3 = 45p

**£1.35**

- 15 * 35p = £5.25
- Multipack = £3.90
- Difference = £1.35

**85p**

- 12 * 65p = £7.80
- £7.80 – £6.95 = 85p

**2 cucumbers**

- 5 tomatoes = 2 pounds weight = £3.00 cost
- So green peppers they bought 3 = 40p x 3 = £1.20 cost
- If they got 20p change and spent £4.20, then 60p was spent on cucumbers
- 60p/ 30p = 2 cucumbers

**a) 45**

- May is 14 and her father is 53
- Mays mother is therefore 45

**b) 16**

- If 5 marbles cost £7.50, then 10 would cost £15. 15 would cost £22.50
- Each marble costs £1.50
- So remaining £1.50 to take you to £24 would get you 1 marble
- Total number being 16 marbles

**£5.50**

- A+B+C = £19.70
- 2nd £7.50, 1st £5.50, 3rd £6.70

**£1.11**

- 3mins * 7p = 21p
- 18mins * 5p = 90p
- Total cost = 111p

**Cheese £5.30**

**Bananas £0.90**

**Chocolate £1.12**

Total Cost £7.32

**Change = £2.68**

**£208**

- £156/6 = £26 per night
- £26 * 8 = £208

**8**

- Convert £ to pence
- 300/36 = 8.33
- So 8 full bars

**6 weeks**

- Per week she gets (79p-44p) profit. So this is 35p per download
- 150 downloads per day = 150x35p = £52.50 per day
- £2000/£52.50 = 38.1 days
- So this is 6 weeks as this is 42 days as she gets paid at the end of each week so you can’t use part a week

**a) £27**

Cost = ((8×3) + (3×1)) = 24+3 = 27

**b) 2 adults. 3 children**

Use £25 and work backwards taking off children until you get to a multiple of 8

So £16 would be the number

£25-£16 = £9. So thats 3 children

Leaving £16 so its 2 adults

**£20.90**

- £25.50 x 3 = £76.50
- £1.30 x 2 = £2.60
- Total = £79.10
- Change = £100 – £79.10

**£7.37**

- £32.99 – £25.62
- Saving is £7.37

**£15.96**

Buy 2 get 3rd free so only pay for 2

**£5.32**

£15.96/3 to get equivalent price per bottle

**a) £120**

Car Hire £45

Over 200km is 150km extra driven

Cost is £0.5 per km so total cost is 150 x £0.50 = £75 extra

Total cost is £45 + £75

**b) 390km**

Cost for Daryl £140. Less 200km covered for £45.

This leaves £95

Total mileage from this would be 95/0.5 = 190km

Add base 200km so total distance travelled is 390km

**£6.42**

- If 9 pairs cost £19.26, work out the cost of 1 pair first via division
- This would be £2.14
- Cost of 3 pairs would be £6.42
- Or you look at 9 pairs and 3 pairs. HCF is 3. Just divide the £19.26 by 3

**E**

- £1.99 x 6 = £11.94
- Change would be £20.00 – £11.94

**D**

- If the pen costs 50p more, then the way to start with this question is to assume they cost the same
- This would be 55p each
- Then take the difference of 50p and split it into 25p and 25p
- Add 25p to the pen and take 25p from the pencil
- So the pen would be 55p + 25p = 80p

**£32**

- Working backwards, 25% discount would mean discount on ticket cost was 25/75 * 30/1 = £10
- Full Price Child = £40
- Senior Citizen therefore pays 80/100 * 40/1 = £32

**95p**

- 85p x 3 = £2.55
- 30p x 5 = £1.50
- Total Cost = £4.05
- Change = £5.00 – £4.05 = 95p

See below

**a) £8.05**

(6 bananas = £4) + (2 grapefruit = £1.80) + (1/2kg Cherries = £2.25)

**b) £11.95**

**a) 330 minutes**

6 x 55 minutes = 330 minutes

**b) £19.80**

- 330 minutes / 60 = 5 hours 30 minutes
- Per Hour = £3.60.
- Therefore £3.60 x 5.5 hours = £19.80

**a) £25.80**

- Cost of Tickets – 2 Adults + 2 Children. (£6.50 x 2) + (£3.00 x 2) = £19
- Popcorn – 2 Small bags + 1 Large Bag. (£1.50 x 2) + (£2.20) = £5.20
- Total Cost is £24.20
- Change is therefore £50.00 – £24.20

**b) 1 hour 5 minutes**

- 14:30 + 3 hours = 17:30.
- So 17:30 less 16:25 leaves 1 hour 5 minutes

**a) 2**

12 x 50p = £6.00

18 x 20p = £3.60

7 x 10p = 70p

12 x 2p = 24p

**Total = £10.54**

**b) £4.46**

If she has spent £10.54, she would need to spend a further £4.46

**£563**

- There are 3 free adult tickets because you get 1 free adult ticket with every 10 student tickets
- So its 32 student tickets + 1 adult ticket to buy
- (32 * 14) + (15 * 1) = 448 + 15 = 563

**a) 5 coins** £2, 20p, 5p, 2p, 1p

**b) £5.44**

2 magazines cost £2.28 * 2 = £4.56.

£10.00 – £4.56

**36 coins**

For every 2p there is a 5p. Therefore, a 1:1 ratio. Together, its 7p. So its 126/7 = 18 “sets of” 2p and 5p pieces

In total therefore, 18 * 2 = 36 coins

**£18**

50 calls @ 17p per call = £8.50. Plus £9.50 for the fixed charge

**£2.65**

250g bags cost £3.90 each. So 1kg = £15.60

100g costs £1.85. Buy 6 bags and he gets 3 free. This equals 9. Therefore, he has to buy 7 bags in total

7 * £1.85 = £12.95

Saving is £15.60 – £12.95

**£1.79**

£10 – £3.85 = £6.15. So if she received £4.36 change, the muffin was £6.15 – £4.36 = £1.79

**a) 10**

1/6 * 60

**b) £6**

60 * 10p

**c) Profit. £1.00**

10 times 50 p win = £5.00

£6.00 takings less £5.00 winnings = £1.00 profit

**£12.00**

1 Packet = £1.20.

2 Packets = £1.80 (given second one is half price)

12 Packets = 6 x £1.80 = £10.80

13 Packets = £10.80 + £1.20

**a) £2.78**

£1.55 ice cream + 67p drink = £2.22

£5.00 – £2.22

**b) 6 coins**

£2, 50p, 20p, 5p, 2p, 1p

**£2, 50p, 2p & 2p**

£10 – £7.46 = £2.54

**a) Approx 8cm. (Range 6 – 8cm is acceptable as it depends on the size of the online image or print out)**

**b) 35**

8s into 280 . Use bus stop

**c) £32.50**

Firstly calculate number of weeks for 2 Years. This is 52 * 2 = 104

Next , number of “8 week batches” in 104 weeks. = 13

So cost is £2.50 x 13

**d) 3,500**

4 squeaks per minute. Therefore, 240 per hour

For 14 hours, its 240 * 14 = 3,360. Nearest 500 = 3,500

**a) £31.55**

£40.00

-£8.45

**b) £1, 50p,5p,5p,5p,5p,5p OR 50p,50p,5p,5p,5p,5p**

Work through permutations

i) 1 burger £0.99

1 chips £1.20

1 coffee £0.65

Total £2.84

Do your workings neatly by aligning the columns for each digit

ii) Change £5.00

– £2.84

= £2.16

4 coins therefore being £2 coin, 10p, 5p, 1p

iii) 3 Sausages £1.35 (£0.45 x 3)

Meat Pie £2.20

Drink can £0.35

Total £3.90

iv) £50 – £44.40 = £5.60 spent

2 Meat Pies £4.40 (£2.20 x 2). Leaving £1.20 to spend

1 Coffee £0.65

1 Tea £0.55

Total £5.60

The above is by some trial and error. It is worth adding in the larger ticket items first. ie the Meat Pies. Then understanding where that leaves you. The answer should then be clear as being 1 coffee and 1 tea