**C**

9 * 120 = 1080g

**a) Louise**

**b) 6kg**

41-35

**c) Gillian & Fatima**

**d) 3**

Jeannie, Sarah & Fatima

**e) 11 months**

**f) 224kg**

37+41+35+38+34+39

**g) See below..**

**i) -5m**

**ii) 19m**

11m + 8m

**iii) 8m**

19m less where the bucket is which is 3m. So difference is 16m. Half way is 8m that needs to be unwound

**a) 12mins**

60mins/5 = 12mins

**b) 54mins**

10:30-09:36 = 54mins

**15.6kg**

60.4kg – 44.8kg

**a) 5cm**

Length depends on whether you are looking at a print out or on screen

**b) 50°**

**c**

5 hour walk at 3km/h = 15km

5 hour walk at 4 km/h = 20km

So distance could only be 19km

**a) 20mins**

Use HCF & LCM. Work on the normal basis that 3 is 1/3 of 9. So if 9km = 1 hour, 3km = 1/3rd of 1 hour

**b) 2km**

1/4 of the 8km/h = 15mins. So this is 2km

**a) Cardiff**

**b) -8C**

If temperature had fallen by 5C in London by midnight, temperature would now be -3-5 = -8

**c) 3C**

2 – -1

**a) 4mins**

Sally less Anna

**b) 80mins**

15 + 17+ 14+ 18+ 16

**c) 16mins**

80/5

**d) 1km**

Peter took 15mins. If its 4km/h he walks, then after 15mins, he walks 1km

**200miles**

- Calais to Paris is 320km. So 320 * 5/8 = number of miles
- 200miles. Can be done in 1 of 2 ways. Per the above or work out 1/8th which would be 40km. Then 5 * 40km = 200m

**a) £102**

10metres would be £10.20 * 10 = £102

**b) 2.5metres**

£10.20 * 2 = £20.40. This leaves £5.10 (£25.50 – £20.40)

£5.10 is exactly half of £10.20. So therefore total is 2.5 metres

**a) 1/15**

- Convert to the same denominator
- So this would mean Tom 3/5 = 9/15 and Jerry 1/3 = 5/15
- In total, 14/15ths has been eaten leaving 1/15

**b) 250g**

- If Tom had 3/5 = 150g, then 1/5 = 50g
- Therefore 5/5 = 250g

**1.75kg**

- Convert to grams firstly to make it easier to calculate
- 2500-750 = 1750
- Then convert back remembering 1000g = 1kg
- 1.75kg

**8m per second**

- 4000m at 10m p/s = 400 seconds to travel the distance = 6 minutes 40 seconds
- Tom therefore takes 500 seconds to travel the same distance
- So his speed > Speed = Distance/Time = 4000/500 = 8m per second

**a) i) 14km**

26km – 12km

**ii) 9000m**

Must be 23km – 14km = 9km = 9000m

**b) 2 hours 30 minutes**

Josham to Moreton is 35km

At a rate of 14km = 35/14 = 2.5. So this is 2.5 hours

**a) 1200mm²**

Area of rectangle = LxW = 60mm x 20mm

**b) 40 triangles**

2 Triangles will joined together have dimensions of LxW = 12mmx5mm. So they form a rectangle

Therefore, in 60mm across, you get 5 “blocks” of 2 triangles. And you can go to a height of 4 blocks

So in total 5 * 4 blocks = 20 blocks. 2 triangles per block so 40 triangles

**c) 1200mm**

Perimeter of 1 triangle = 12+5+13=30mm

Total number of triangles = 40

Total Perimeter =1200mm

**d) 1.2m**

10mm = 1cm

100cm = 1m

1000mm = 1m

**2 cucumbers**

- 5 tomatoes = 2 pounds weight = £3.00 cost
- So green peppers they bought 3 = 40p x 3 = £1.20 cost
- If they got 20p change and spent £4.20, then 60p was spent on cucumbers
- 60p/ 30p = 2 cucumbers

**-8C°**

- -12C + 4C as it increases for Tues-Fri

**3.9cm**

5.7cm – 1.8cm

Remember each small dash is 0.1cm

**25,100 millimetres**

- 25.1metres = 25.1 x 100 = 2,510 centimetres
- 2,510 x 10 = 25,100 millimetres

**a) £120**

Car Hire £45

Over 200km is 150km extra driven

Cost is £0.5 per km so total cost is 150 x £0.50 = £75 extra

Total cost is £45 + £75

**b) 390km**

Cost for Daryl £140. Less 200km covered for £45.

This leaves £95

Total mileage from this would be 95/0.5 = 190km

Add base 200km so total distance travelled is 390km

**32 minutes**

- Convert time to minutes
- So 75 minutes – 43 minutes

**9,600cm³**

Volume = length x width x height

Volume = 3.2 x 1.5 x 2

Volume = 6.4 x 1.5

Volume = 9.6 (this is in metres. Convert to centimetres)

**9.6litres**

1 litre = 1000cm³

**5.75kg**

- Total weight is best done by converting into common metric. So lets say kg

**5.25kg**

**8m**

- Area is LxW
- So working backwards, 72=9xW
- Rearrange. W=8

**10C**

Difference between hottest and coldest = +4 – – 6 = 10C

**a) 3.5 hours**

Time = Distance/Speed = 420/120

**b) 180 miles**

Distance = 180miles

120mph so after 1.5 hours, train will travel 180 miles

**a) 127cm**

Convert to cm. 214-87

**b) 25 bags**

290/12 = 24.2

Round up as you need to cover the “0.2” requirement. So 25 bags

**a) 7:10**

140:200 = 14:20 = 7:10

**b) 30cm**

If model is 9m, = 900cm. Therefore 900/30 = 30cm

**c) 1:50**

120cm:6000cm = 1:50

**D**

250cm = 2.5m

**a) 120km**

**b) Car B**

**c) Car B**

**d) 40km**

100km – 60km

**e) Car B overtook Car A**

**f) Car B between 3.15pm and 3.45pm. Speed of 70/0.5 = 140km/h**

**g) Car B as it got to its destination in a quicker time**

**a) 12 seconds**

- After 2 seconds, Gary is at 20metres which is when Andy starts running
- So Andy has 20 metres to make up
- It will take him 10 seconds to close this gap as he makes up 2 metres per second
- Add the initial 2 second start that Gary had over Andy

**b) 120 metres**

- Distance = Speed x Time
- Therefore = 12m/s x 10 seconds = 120 metres

**a) 49cm**

Length of cane that snapped off is 2.05m = 205cm minus 156cm

Converting all to cm makes the question much easier

**b) 14**

Would need 14 = 168m²

13 would give 156m² so not quite enough

**C**

- Logical Thinking. 17cm

**25**

- 5 litres = 5000ml (1 litre = 1000ml)
- 5000/200 = 25

i) The warmest day at midday was **Friday**

ii) The coldest day at midday was **Thursday**

iii) Sunday temperature was **+4C** (-1 + 5)

**275g**

- Always convert to the same metric. That will make this style of question easier
- So if the total is 1.25kg, its 1250g
- 1250g less the large can of beans of 425g = 825g
- Therefore, 3 small cans = 825g
- This would be 275g per can

**3 metres per minute**

- Use Distance/Speed. So this would be 400m/800m per minute = 0.5 seconds
- If the tortoise needs to travel 1.5meters, then it will need to run at 1.5/0.5 seconds = 3

**275**

- Note that each marker is 25;
- Therefore, you go up in 25s. 200,225,250,275

See below

**7,400g**

Remember the metric conversions. Also anything with a “kilo” in it represents 1000. So 1000g = 1kg

**a) 28.7** (per formula)

**b) Overweight**

**c) 28.4** (per formula)

**d) 132.3kg** (per formula)

**e) 8.6kg** ( 61.6 – 53)

**a) 300ml**

8 * 150ml = 1,200ml

- Always worth converting everything to the denomination in which the answer is required.
- So 1,5 litres = 1,500ml.
- 1,500ml – 1,200ml = 300ml

**b) 6 full jugs**

- 2 Litres * 5 bottles = 10,000ml.
- 10,000 / 1,500 = 6 full jugs = 9,000ml.
- There will be 1,000ml remaining/ left over
- Read the question carefully as it asks for FULL jugs

**a) 2.4kg**

Key is to understand what each marker is worth. The answer to this is 0.2kg. Therefore, 2.4kg

**b) 2400g**

“k” means 1000. Therefore, 1000g = 1kg

**2.9 inches**

- Establish what each mark is worth. The answer to this is 0.1 inches
- Then start at 0.7 inches and the pencil ends at 3.6 inches
- So this is 2.9 inches

**+3ºC**

-11 + 14

**a) -8ºC**

- Note we are in negatives
- Note what each marker is worth which is 2C

**b) +6ºC**

- Tuesday is at -2ºC
- Change v Monday is +6ºC

**a) 3.7kg**

- Important with these questions to recognise what each marker is worth
- In this case, we start at 3kg and finish at 4kg
- There are 10 markers in between so each marker is 100g….OR 0.1kg
- Baby therefore weights 3.7kg

**b) 325g**

- Same process as above. Work out each marker
- Each marker is 25g
- So the mouse weighs 325g

**c) 142cm on the ruler**

- Again recognise what each marker is worth. In this case its 2cm per marker

**a) b) c) See below**

**a) 11 balloons**

- Always best to convert to the same denomination.
- If she has a 4metres, then this is 400cm. Each string 35cm, then the total is 400/35 = 11.4
- Total number of balloons = 11

**b) 15cm**

- 11 balloons would take 11 x 35cm of string
- This is 385cm
- Therefore, 15cm is left over

**a) 15mins**

- 30 mins / 2 = 15 mins if you have 2 hoses

**b) 15mins**

- To fill 10cm, it takes 1 hose 15mins. So to fill 30cm, I need 45mins for 1 hose.
- With 3 hoses therefore, the time is 15mins (45/3)

**a) 66C**

Use a ruler if needed and remember that each marker is worth 2C on the y axis

**b) 4.5minutes**

Draw a horizontal line from 45C and you will see it intersecting the line chart at 4.5mins

**c) 5 mins 48 seconds**

Tea starts at 80C and to get to 40C takes 5mins 48sec (each marker on the x axis is 12seconds)

**d) 46C**

Use a ruler if required to draw a vertical line from the time in the question

**a) 23C**

- Assess what each marker represents. This is 2C
- Therefore, answer is 23C

**b) -12C (Minus 12C)**

**c) 35C**

**d) i) 68F**

20/5 = 4 * 9 = 36 + 32 = 68

**d) ii) 15C**

- Work backwards
- 59F – 32 = 27 / 9 =3 * 5 = 15

**a) 168cm**

^{140}/_{1} * ^{6}/_{5}

**b) 90cm**

^{105}/_{1} * ^{6}/_{7}

**1,265**

- Madrid to Paris = [(Madrid minus Lisbon ) + (Munich minus Paris)]
- 2,730 – 638 – 827 = 1,265

**2.38m**

- Usually easier to convert to centimetres first and then back into metres.
- So 2.7m = 270cm. Take away 32cm = 238cm
- 100cm = 1m. So move dp 2 places to the right in 238 which gives 2.38

**a) 2.6cm**

- Diameter being from one side to the other of the coin. So diameter will be the same all the way round the coin
- On the left hand side, the marker is at 1.7cm. On right hand side it is at 4.3cm. Therefore, difference is 2.6cm

**b) 21:24**

Remember 24 hour clock is 13:00 when it is 1.00pm on a 12 hour clock

**c) 52kg**

Each marker is 1kg on the kg scale

**a) 750g**

With these types of questions, ALWAYS think of HCF. So for 12 cookies, you need ingredients per above. For 30 you need…..

Well you take the HCF of 12 & 30 which is 6.

Step 1: Calculate what you need for 6 cookies first. 12 cookies requires 300g so 6 requires 150g plain chocolate.

Step 2: 30 is a multiple of 6. So take what you had for 6 cookies and * by 5. To give you chocolate for 30 cookies. So 150g * 5 = 750g

**b) £2.70**

26p x 30 = £7.80. Less £5.10 cost = £2.70 profit

**290cm**

Remember the question is asking for the difference in cm. So :

3.2m = 320cm. Less 30cm = 290cm

Usually easier to convert everything to cm as the question is asking for this denomination

**8.3cm**

3.8cm to 12.1cm = 8.3cm

**a) -10C**

-4-6 = -10

**b) +9C**

-4 to + 5 is a change of +9

**850g**

Total Mass = 2.5kg.

Try and convert to the same metric to work through the calculation. So 2,500g

2 Bags of Carrots = 250g x 2

1 Cabbage = 750g

Total of Carrots + Cabbage = 1,250g . Plus 4oog for shopping bag = 1,650g in total

Therefore, Potatoes = 2,500g – 1,650g = 850g

**a) tonnes**

**b) litres**

**2 Hours 25 mins**

Work out how many times 2.5 is greater than 1kg which is 2.5 times. So 2.5 x 50 = 125mins + 20 minutes at the end . So this is 145mins. Hours = 2. Mins = 25mins

**a) 70g**

If 18 oatcakes requires 140g, then 9 would require half of this

**b) 90 oatcakes**

Need to think of factors. This is the trick to all of these styles of questions. So 80 ml makes 18 oatcakes. Therefore, if she only has 400 ml, then its how many “lots of” 80 do you get into 400. This would be 5 lots. So 5 lots of 18 oatcakes=90

**c) See below:**

Again, think of factors. Starting point is 18 and this question asks for 27. Therefore HCF of 18 & 27 is 9. If 18 requires X Ingredients, what does 9 require? This is your starting point. 9 requires half of what 18 requires. Therefore, 27 requires 3 times what 9 requires

**a) 14 degrees**

12 – – 2 = 14

**b) -7 degrees (minus 7)**

-2 – 5

**3.6kg**

Try doing the question in the same metric. So in this case, probably grams is easier to work with

Basket = 500g

Kitten = (600*4) = 2400g

Cat therefore = 6,500g (6.5kg) – 2400 – 500

Total = 3,600g.

Then convert back to KG

**a) 7.5 or 7.6cm**

Count up to the nearest whole cm and note this. Then from cm to cm up to 9cm. Finally add on the small amount at the end

**b) 22:12**

It is 24 hour so remember this.

**c) 10:25pm**

If clock is 5 minutes slow, real time is 22.17.

If Sarahs watch is 8 minutes fast, then the time on her watch will be 8 minutes ahead of the real time. So 22:25

Convert t0 12 hour clock as question requests

**4.5m**

Freda Frog = 25 x 30 = 750

Teddy Toad = 40 x 30 = 1200

Remember to convert to metres.

**a) -6C**

Remember its negative so important to read numbers carefully. Also one key point should be to interpret what each dash equates to

**b) -11C**

**a) Approx 8cm. (Range 6 – 8cm is acceptable as it depends on the size of the online image or print out)**

**b) 35**

8s into 280 . Use bus stop

**c) £32.50**

Firstly calculate number of weeks for 2 Years. This is 52 * 2 = 104

Next , number of “8 week batches” in 104 weeks. = 13

So cost is £2.50 x 13

**d) 3,500**

4 squeaks per minute. Therefore, 240 per hour

For 14 hours, its 240 * 14 = 3,360. Nearest 500 = 3,500

**a) 15 laps**

Convert the 6km to m which gives 6000m. 400 into 6000

Remove like for like zeros to make it easier to work through. So it becomes 4 into 60. This gives 15 laps

**b) 13.8km**

Always step by step on what you know:

- Marathon 13.4km
- Running Track 3 laps @ 400m = 1.2km
- Total of the above is 14.6km
- This leaves 42.2-14.6 as the town run. Which is 27.6km
- Half of this town run (as its 2 laps) would give 13.8km per town run lap

4 lines of symmetry

Answer for reflection to be added

270ml

a) 250/2 = 125g (amount for 6 waffles) x 3 = **375g**

Think about HCF for 12 waffles v 18 waffles. The HCF for 12 & 18 is 6. Therefore, the best approach is to take 250/2 (to give 6 waffles). Then x that result by 3

b) 2eggs = 12 waffles. Therefore 1egg=6 waffles. 5 will therefore =** 30 waffles**

Again think about HCF of 2 & 5 which is 1. Therefore, the best way is to work out how many waffles you get for 1 egg and proceed from there

c) **75g**

1oz = 25g. So 13oz = 13 * 25 = 325g

325 – 250 = 75g more

i) 10cm

ii) 2 inches

iii) 295cm

i) Calculate number of cm per inch. So 30cm/12.5inches = 2.5cm per inch.

4 x 2.5 = 10cm

ii) Work backwards now that you know its 2.5cm per inch

5cm/2.5cm per inch = 2 inches

iii) cm in 9ft 10 inches

9ft = 30cm (per foot) * 9 = 270cm

10 inches = 2.5 x 10 = 25cm

Total 295cm

£1.20

Can be done a few ways. Easiest way is to think of HCF of 750g and 1kg. This is 250g. Then to work out 250g cost and from there, x by 4