**a) 55%**

100% – 25% – 15% – 5%

**b) 5**

25% of 20 = 1/4 * 20

**a) 38.5C**

**b) See below**

Draw lines to get a more accurate answer for a)

**a) 14**

**b) Bus**

**c) 41**

Bicycle 9; Bus 2; Car 14; Lorry 6; Motorbike 3; Van 7

**He has enough oranges**

- Each orange in the pictogram is 4 oranges
- So 5 oranges above x 4 per picture = 20 oranges
- Plus half of an orange in the pictogram = 2 oranges
- So total number of oranges = 22 oranges
- 1 1/2 litres = 3 x 500ml. So 3 * 7 oranges per 500ml = 21 oranges
- He has enough in oranges

**a) 4mins**

Sally less Anna

**b) 80mins**

15 + 17+ 14+ 18+ 16

**c) 16mins**

80/5

**d) 1km**

Peter took 15mins. If its 4km/h he walks, then after 15mins, he walks 1km

**a) 12.5%**

3 films = 45 degrees

45/360 = 0.125 = 12.5%

**b) 7/24**

Focus on left hand side (so 0,1, & 4 together = 180 degrees)

0 children = 180 degrees – 45 – 30 = 105 degrees

105/360 = 21/72 = 7/24

**a) 90%**

**b) 9/24**

180 degrees – 45 degrees = 135 degrees

135/360 = 27/72 = 9/24

**c) & d) See below**

**a) See below**

**b) 7 &10**

a) 30°

Swimming & Golf together are 90°

Therefore, Golf is 90 – 60 =30

**b) 1/8**

Rugby = 45/360 = 9/72 = 1/8

**c) 90**

- Football = 180° – 45° = 135°
- 135/360 * 240/1

**d) 220**

- 1320 * 60/360

**a) i) 14km**

26km – 12km

**ii) 9000m**

Must be 23km – 14km = 9km = 9000m

**b) 2 hours 30 minutes**

Josham to Moreton is 35km

At a rate of 14km = 35/14 = 2.5. So this is 2.5 hours

**a) 30°**

180 – Australia – Africa = 180-90-60

**b) 1/8**

45/360 = 9/72 = 1/8

**c) 30**

180/1 * 60/360 = 180*1/6 = 30

**d) 1000**

Degrees for Europe = 180 – USA = 180-45 = 135

1600 * 225/360. Simplified this is 1600 * 45/72 = 15/24

1600/1 * 15/24

**a) 1/8**

45/360. Start off with 5 as the highest common denominator. Although there is a higher one

So 45/360 would become 9/72

Then 9/72 becomes 1/8

**b) 40**

Its the usual formula approach for this:

60/360 * 240/1

Then simplify each fraction (so 60/360 becomes 1/6)

Revised calculation is 1/6 * 240/1. Cross cancel and then multiply from there. See online videos on Youtube for 123tutors for further guidance

**c) 450**

Football is 135°. So 135/360 * 1200

**3.9cm**

5.7cm – 1.8cm

Remember each small dash is 0.1cm

**a) 24**

Half of the 48 students so 24

**b) 1/4**

**c) 4**

Pizza is about 1/3 of 1/4.

1/4 = 12 children given 1/2 = 24

So 1/3 of 12 = 4

**Tortoise**

**2o**

**17**

32-15

**a) 3.7**

(3.5+3.9)/2 = 7.4/2

**b) 1.55**

(1.3+1.8)/2 = 3.1/2

**a) 120km**

**b) Car B**

**c) Car B**

**d) 40km**

100km – 60km

**e) Car B overtook Car A**

**f) Car B between 3.15pm and 3.45pm. Speed of 70/0.5 = 140km/h**

**g) Car B as it got to its destination in a quicker time**

**275**

- Note that each marker is 25;
- Therefore, you go up in 25s. 200,225,250,275

**a) 2.4kg**

Key is to understand what each marker is worth. The answer to this is 0.2kg. Therefore, 2.4kg

**b) 2400g**

“k” means 1000. Therefore, 1000g = 1kg

**a) 4kg**

Reading charts like this is always horizontal and vertical. Just follow along the x axis for 8 weeks and then follow up vertically. Use a ruler if needed

**b) 3.5 weeks**

This time, the weight is the y axis so you need to start there. Go up to 3kg and again, use a ruler and read across

**a) -8ºC**

- Note we are in negatives
- Note what each marker is worth which is 2C

**b) +6ºC**

- Tuesday is at -2ºC
- Change v Monday is +6ºC

**a) James**

**b) £8**

Joe £8; Samuel £11; James £4; Olivia £12; Sarah £7 = £42. Therefore, £8 remaining to be saved

**a) 18**

- Comedy represents 1/4 of the total pie. This is 25%.
- The pie is worth 72 students in total
- So 1/4 x 72 = 18

**b) 50º**

- 360 – 90 – 160 – 60 = 50

**a) 66C**

Use a ruler if needed and remember that each marker is worth 2C on the y axis

**b) 4.5minutes**

Draw a horizontal line from 45C and you will see it intersecting the line chart at 4.5mins

**c) 5 mins 48 seconds**

Tea starts at 80C and to get to 40C takes 5mins 48sec (each marker on the x axis is 12seconds)

**d) 46C**

Use a ruler if required to draw a vertical line from the time in the question

**a) 9 hours**

The key to note here is that the shape is split into 12. So its a Dodecagon. Each line represents 2 hours of the day. Sleep occupies 4 1/2 lines so in total, that is 4.5 * 2 = 9 hours

**b) 1/3**

Working = 8 hours. So as a fraction , its 8/24 = 1/3

**c) See below**

**a) See below**

**b) 2**

**c) 21**

Go from left to right remembering to include number of children with 2 pairs of shoes

3+5+10+2+1

**d) 56**

Formula as per follows:

(3×1 pair) + (5*2 pairs) + (10 * 3 pairs) + (2 * 4 pairs) + (1*5 pairs)

3+10+30+8+5