12,221

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 2

3,087

Simple subtraction question

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 3

4,571

Simple multiplication question

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 4

987

Simple division question

1/10

34

Do the inverse.

17 = 2 x ?

## Difficulty Rating

2/10

#### Question 6

a) 800

Move decimal 3 places to the right. So it becomes 800

b) 3.49

Move decimal 2 places to the left

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 7

0.5

Put them in a Column Format. So…. Add zeros where necessary to ensure all numbers have same number of digits which makes the calculation easier

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 8

61

With all sequence questions, the clue is in the change number on number. Not in the underlying number. So the change is :

45 to 53 is +8

53 to ?

? to 69

So 53 to 69 is +16. Therefore , with 2 “leaps”, 1 leap would be +8. So 61

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 9

36

Remember, “of” means multiplication in maths. So the simple way is 2/3 x 54/1. ALWAYS Cross Cancel where possible:

2/1 x 18/1 = 36

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 10

5.02, 5.2,5.202,5.22 Put the numbers in neat Column format and then go through column by column for each digit

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 11

a) £2.78

£1.55 ice cream + 67p drink = £2.22

£5.00 – £2.22

b) 6 coins

£2, 50p, 20p, 5p, 2p, 1p

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 12

8 & 7

Best way is to think about multiples of 56. So this might be 28 & 2, 8 & 7 etc. 8&7 is the combination that multiplies to give 56 and added gives 15

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 13

a) 11

Work out RHS first = 26. Then rearrange formula if needed. ? = 26 – 15. Therefore ? =11

b) 5

2+20 = 27 – ?

BIDMAS

c) 0.5

18/3 = 6. ?  x 12 = 6. This would bee 0.5

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 14

a) 2 hours 19 mins

11.43 – 9.24

b) 17:10

Add 2 hours 19mins to 14:51. Step by step…

14+2 = 16. So this takes us to 16:51. Then add on the remaining 19mins. So this is 17:10

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 15

a) 14 degrees

12 – – 2 = 14

b) -7 degrees (minus 7)

-2 – 5

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 16

a) 5 Years 10 months

Work from May 1997 to May 2003. Which is exactly 6 years. Then reduce this by 2 months.

b) 1st November 1998

Keyword being “younger”. Therefore, Sam is born after Katharine. Add 18 months to 1st May 1997

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 17

a) 56

Work backwards. 20 MINUS 6 = 14 MULTIPLY BY 4 = 56

Sense check and work through from 56. 56/4 + 6 = 20

b) 7.5

6/4 = 1.5 + 6

c) even and multiples of 4

d) 48

18 minus 6 = 12. Multiply by 4 = 48

e) 216

Work backwads twice. 9 MINUS 6 = 15 X 4 = 60. Then again. 60 minus 6 = 54 x 4 = 216

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 18

a) 70g

If 18 oatcakes requires 140g, then 9 would require half of this

b) 90 oatcakes

Need to think of factors. This is the trick to all of these styles of questions. So 80 ml makes 18 oatcakes. Therefore, if she only has 400 ml, then its how many “lots of” 80 do you get into 400. This would be 5 lots. So 5 lots of 18 oatcakes=90

c) See below: Again, think of factors. Starting point is 18 and this question asks for 27. Therefore HCF of 18 & 27 is 9. If 18 requires X Ingredients, what does 9 require? This is your starting point. 9 requires half of what 18 requires. Therefore, 27 requires 3 times what 9 requires

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 19

2 Hours 25 mins

Work out how many times 2.5 is greater than 1kg which is 2.5 times. So 2.5 x 50 = 125mins + 20 minutes at the end . So this is 145mins. Hours = 2. Mins = 25mins

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 20

£12.00

1 Packet = £1.20.

2 Packets = £1.80 (given second one is half price)

12 Packets = 6 x £1.80 = £10.80

13 Packets = £10.80 + £1.20

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 21

a) and b) See below c) 7.15a.m

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 22

a) 1/4

Right angle

b) 50%

Exactly half

c) 24

If 6 chose swimming = 25%, then 100% = 6 x 4 = 24

d) 9

If swimming = 6, gymnastics = 3. Therefore, athletics = 12. 12=3

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 23

a) octagon

b) obtuse

(greater than 90 degrees)

c) i) 3.4cm

c ii) 27.2cm

34mm x 8 = 272mm

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 24

a) 8cm²

Count the number of full squares first = 5

Then pair up the smaller squares to whole ones. The ones on the left come to 2 squares. The ones on the right that are not complete come to 1 square. Total is 8

b) See below

Note the triangle can be many different permutations. One example below 6/10

a) tonnes

b) litres

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 26

a) B

There are 8 counters and her probability of picking Green is 2/8 so 1/4. Less likely than even but not impossible!

b) A

There are no white counters

c) D

Either red or blue. 6/8

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 27

a) (1,5)

b) (1,1) ; (3,1); (4,6)

isosceles ===== 2 equal angles

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 28 ## Difficulty Rating

5/10

#### Question 29

a) 12

Area of a cube is 3 x 2 x 2 = 12 (L x H x D)

b) 84

6 x 4 x 4 = 96. Less what was used by Tilly = 84

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 30

850g

Total Mass = 2.5kg.

Try and convert to the same metric to work through the calculation. So 2,500g

2 Bags of Carrots = 250g x 2

1 Cabbage = 750g

Total of Carrots + Cabbage = 1,250g . Plus 4oog for shopping bag = 1,650g in total

Therefore, Potatoes = 2,500g – 1,650g = 850g

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 31

a) See below b) 14

There is always one more hexagon than the pattern number

c) 26

The relationship is that you multiply the pattern number by 2 and then add 6 to get the number of white hexagons. So 2pn + 6. (2*10) + 6

d) 23

Work backwards. 50 white less 6 = 44. Divide by 2 gives you 22. So this represents the number of black hexagons

Given the rule in b), it has to be 23

## Difficulty Rating

7/10

#### Question 32 The easiest one to start off with is ©. Given that ? x? = ♣, you have to use a square number. 4 x 4 = 16. So this fills in the answer for © and ♣

Given ∂ + © = * then given we know © = 4 and the numbers available to use, ∂ is 5. So, * = 9. Finally, ♥ = 1

## Difficulty Rating

9/10

#### Question 33 Just complete one section at a time. 3/5 female. So 3/5 * 120/1 = 72 female. So this leaves 48 male

If 30 males can drive , 18 cannot

If 40 cannot drive, this means 22 females cannot drive as we already know 18 males cannot

This leaves 50 females who can drive and a total of 80 males and females

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 34

a) 10

1/6 * 60

b) £6

60 * 10p

c) Profit. £1.00

10 times 50 p win = £5.00

£6.00 takings less £5.00 winnings = £1.00 profit

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 35

26cm²

Area covered in paint if all 6 cubes are dipped in paint is W*L*D = (1*1*1) * 6 sides * 6 cubes = 36

However, there are 10 covered faces. (remember to count those back to back faces as 2). So in total, 10cm²

## Difficulty Rating

7/10

#### Question 36

a) 5

10T = 18 papers per teacher over the 3 hour timeframe. Which equals 6 papers per teacher per hour

To mark 90, requires total of 15 hours. Therefore 5 teachers

10/180 * T/90 = (10*90)/180 = T. T=5

b) 5

3 x 10 = T x 5 = 30/5

c) 120

6 papers per hour * 20 Teachers = 120 papers

## Difficulty Rating

7/10

#### Question 37

A Molly

B Polly

C Lolly

D Holly

E Dolly

More of a word problem than reading the charts.

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 38

a) Number of packets of apples = 4

Oranges = x. Apples = y

5(3x) + ?(4y) = 31

15 + ?(4y) = 31

?(4y) = 16

?y = 16/4

Number of packets of apples = 4

b)  3 packets oranges and 5 packets of apples

3y + x = 29.  = 12 + 3 = 15 pieces of fruit. He needs a further 14. Therefore, the combination would be a further 2 packets of oranges and 2 packet of apples. This equals 5 packets oranges and 3 packets apples

c) 16

Given apples = y,

40 pieces

4y + 3(11-y) = 40

y+33 = 40

y = 7. Therefore, with 4 apples per pack, thats 28 apples. You therefore have 3 oranges per pack and in total 12 oranges. Therefore, apples > oranges = 16

## Difficulty Rating

10/10

#### Question 39

Given that only one statement is correct:

• If the ‘car’ was in the Blue Box, that would mean that the statements on the Blue Box and Red Box were both correct.
• Similarly, if the car was in the Yellow Box, that would mean the statements on the Red and Yellow were both correct.
• However if the car is in the Red Box, then the only statement which is true is the one written on the Yellow Box ‘The car is not in the Blue Box’

10/10