3/10

4/10

4/10

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 5

1. Work backwards
2. 121 square root. You get 11
3. 11 subtract 5 you get 6
4. 6 double it you get 12

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 6

a. £22.50

1. 2 Adults = £6.25 * 2 = £12.50
2. 4 Children = £2.50 * 4 = £10.00
3. Total = £22.50

b. 8 children

1. 4 adults = £5 * 4 = £20.00
2. Remaining is £24
3. £24/£3 = 8 children

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 7

67°

1. Angle on a straight line is 180°
2. Therefore 180-23-90 = 67

## Difficulty Rating

4/10

#### Question 8

275g

1. Always convert to the same metric. That will make this style of question easier
2. So if the total is 1.25kg, its 1250g
3. 1250g less the large can of beans of 425g = 825g
4. Therefore, 3 small cans = 825g
5. This would be 275g per can

4/10

## Difficulty Rating

1/10

#### Question 10

10kg

1. Add up all of the numbers
2. 3+6+9+22+28+1+6+5 = 80
3. 8 sharks so average weight is 10kg

3/10

8

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 12

Convert all numbers to the same metric if needed when working through this style of question

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 13

i) The warmest day at midday was Friday

ii) The coldest day at midday was Thursday

iii) Sunday temperature was +4C (-1 + 5)

## Difficulty Rating

3/10

#### Question 14

Test 1

1. 60/80 = 75% (60/80 *100/1)
2. 70/100 = 70% (70/100 * 100/1)

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 15

285 degrees

1. The internal angle is an actute angle ( Between 0 -90 degrees)
2. Therefore, angle r in this case, is a reflex angle (Greater than 180 degrees less than 360 degrees)
3. The internal angle is around 75 degrees
4. Therefore, r is 360 – 75 = 285 degrees
5. The actual size if measured is 70%. Therefore angle r 290. Any number between 280 and 290 for angle r is acceptable

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 16

a) 4 & 58 which would give an answer of 232

b) 30 ( 120/4)

4/10

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 18

140 minutes

1. 13:05 – 10:45 = 2:20
2. Work from 10:45 to 11:00. Then 11:00 – 13:00. Then 13:00 to 13:05
3. 60 minutes per hour so 140 minutes

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 19

25

1. 5 litres = 5000ml (1 litre = 1000ml)
2. 5000/200 = 25

5/10

4/10

## Difficulty Rating

6/10

#### Question 22

a) 45

Fail = 15 boys = 1/4 of the pie or 90 degrees

Therefore, if 1/4 = 15, 3/4 = 45

b) Charlie is incorrect because you do not know how many boys and how many girls there are in Year 7. This is required to work out the answer. There may for example be 24 boys and only 5 girls. This would mean 6 boys fail the test and less than 5 girls fail the test.

6/10

4/10

## Difficulty Rating

5/10

#### Question 25

A = 35p B = 50p

1. 2A + 1B = 1.20
2. 1A + 2B = 1.35
3. Multiply formula in 1 by -2
4. So you get….
5. -4A – 2B = -2.40
6. 1A + 2B = 1.35
7. Add 5 & 6 together
8. -3A = -1.05
9. A = 35p
10. By substitution……
11. 35p + 2B = 1.35
12. 2B = 1.00
13. B = 50p

8/10